5 pitanja za dr. Daniela

5 pitanja za Dr. Daniela

Najbolje ogledalo kvalitete usluge je strast s kojom prvo vlasnici, a onda i zaposlenici, rade svoj posao. Svi koji znaju dr. Daniela složiti će se da stomatologija nije samo posao za njega, za njega je to poziv kojim, kako i sam kaže, ima priliku pozitivno utjecati na živote drugih. Osim puno inovativnih ideja, pristupa, postupaka i tehnika Dentorium je poznat i po sveobuhvatnom pristupu pacijentu u kojem niti jedno pitanje ne ostaje ne odgovoreno. Radi boljeg upoznavanja postavili smo nekoliko pitanja dr. Danielu koja zasigurno nisu ostala neodgovorena ?

1. Daniel u čemu pronalaziš inspiraciju za svoj posao?

Stomatologija je čudo. Kao i sve u životu. Možemo ju promatrati kao skup tehnika kojima liječimo pokvarene zube ili kao mogućnost, način kojim možemo nekome doslovno vratiti osmijeh na lice, zapaliti iskru promjene i «pogoditi u sridu». Taj osjećaj kada je pacijent istinski sretan zbog promjene je meni «wow» i  moja najveća inspiracija.

Drugi izbor inspiracije vidim u Dentoriumu kojeg smatram oazom u kojoj mogu stvari raditi na svoj način i kreirati uvjete kakve ja želim. Inspirira me da sam to i uspio jer Dentorium je zaista moja oaza u kojoj su ambijent, tehnike, znanja, međuljudski odnosi, etika, komunikacija i ugođaj to što ga čini drugačijim od drugih. 

2. Izdvoji trenutak koji ja najviše definirao tvoju karijeru?

Puno je bilo trenutaka koji su me oblikovali i kao stomatologa i kao čovjeka. No, svakako bi izdvojio susret i suradnju s Dr. Clotten prije 20 godina. Već kao mlađi doktor imao sam ideje kako bi stomatologija trebala izgledati i kako bi ordinacije trebale pružati usluge svojim pacijentima. Nerijetko sam nailazio na nerazumijevanje okoline koji su moje ideje odbacivali kao neodržive za naše prostore. Ono što nikada nisam propuštao je prilika za edukacijom, pa sam nakon fakulteta išao na sve edukacije za koje mi se pružila prilika.

Jednom prilikom bio sam na kongresu u Njemačkoj kada sam prvi puta susreo dr. Clottena. Iako sam čuo za njegove pristupe i radove, koji su bili jako inspirirajući i napredni, prvi put sam ga na tom kongresu vidio uživo. Prilika da ga upoznam u meni je izazivala neopisiv nalet adrenalina. Skupio sam hrabrosti, posjetio sam njegovu ordinaciju, predstavio sam se te izgovorio riječi koje su kao višom silom «izletile» iz mene «Ja bi volio gledati kako radite». Na moje čuđenje njegov odgovor je bio «Što te zanima?» Rekao sam implantologija i estetika, na što mi je rekao da dođem u srijedu u 8, no ja sam se ubacio i rekao ali sve me zanima. Rekao je «Dođite sutra u 8».

Kada sam sutra došao u ordinaciju čekala me je nova kuta sa mojim imenom na njoj!!! Bio sam oduševljen, no najbolje je tek slijedilo. Dr. Clotten mi je bio na raspolaganju cijelo vrijeme, odgovarao je neumorno na sva moja pitanja i dozvolio mi je da budem prisutan cijeli dan uz njega. Poslije sam se zezao da jedino na wc nisam išao s njim ? Ti dani su bili predivni, imao sam osjećaj kao da sam spojen na izvor, bio sam oduševljen njegovim znanjem, ali i njegovim pristupom, mudrošću i darežljivosti.

Kada sam na kraju pitao kako da mu se odužim na ovoj jedinstvenoj prilici ispričao mi je svoju priču. Rekao je da je kao mladi doktor također upoznao jednog poznatog doktora profesora koji doduše nije predavao one najprivlačnije dijelove stomatologije, ali je bio vrelo znanja. On ga je zamolio da mu pokaže sve što zna o stomatologiji. Otvorio mu je njegovu bogatu riznicu znanja i nesebično prelio sve što je znao tom mladiću. Na njegovo pitanje kako vam se mogu odužiti on mu je rekao: «Jednog dana kada ti budeš iskusan doktor pojaviti će se u tvom životu učenik koji će biti željan znanja. Pokaži mu sve, prenesi mu sve što znaš, opij ga znanjem – tako ćeš mi se odužiti». I to je on i napravio. Kada je meni to ispričao znao sam da ću i ja to jednog dana napraviti. I jesam…

daniel sa studentom dentorium
Dr Daniel sa studentom

3. Izdvoji najveći izazov u tvojoj karijeri?

Najveći izazov bi svakako izdvojio ne podleći «klasičnoj» stomatologiji nego ostati vjeran svojim idealima. Ustrajati, često nauštrb financijske isplativosti, u svojem naumu da od Dentoriuma stvorim ordinaciju u kojoj prvi pregled traje 1-2 sata, u kojem svi rado dolaze na posao, koji je zaista poligon za osobni i profesionalni rast. Danas s ponosom mogu reći da sam sa svojim timom u tome uspio, no dugo godina to je bio jako veliki izazov.

4. Tko je bio najveća inspiracija u tvojoj karijeri

Susreo sam u životu mnogo uzora, motivatora i fascinantnih ljudi. No, osoba tko je moja najveća inspiracija bio u stomatologiji je definitivno moj otac. On je bio pionir stomatologije čiji je inicijalni impuls uvijek bio pomoći ljudima. Iako su nam se mišljenja često razilazila, što je u neku ruku i normalno kod različitih generacija, on je moja najveća inspiracija koja je u meni potakla ljubav prema stomatologiji.

5. Kako se vidiš za 10 godina?

Ukoliko sa strašću budem dolazio na posao vidim se u stomatologiji. Ukoliko ne u nečemu drugom. Rekao sam sam sebi da ću u stomatologiji biti do kad bude strasti. To zaslužujem ja ali i moji kolege i pacijenti.

ZADNJI ČLANCI

KATEGORIJE