FAQ

Prvi pregled najvažniji je korak u našem odnosu, a podijelili smo ga na dva posjeta ordinaciji.

Za prvi put, preporučamo Vam da dođete u ordinaciju desetak minuta prije dogovorenog termina kako bismo se upoznali, kako biste se opustili u ugodnom razgovoru i kako biste ispunili medicinski upitnik na temelju kojeg ćemo otvoriti vaš zubni karton. Prvi pregled sastoji se od detaljnog stomatološkog pregleda u sklopu kojeg ćemo pregledati zube, potporne strukture i sluznicu. Izradit ćemo i analizirati panoramsku snimku čeljusti kako bismo ustanovili eventualne promjene u strukturi kosti. 

Nakon toga napravit ćemo vašeg “digitalnog klona” koristeći naš foto i video protokol. Napravit ćemo niz fotografija lica, zuba i unutrašnjosti usta te kratke snimke funkcijskih kretnji koje nam otkrivaju potencijalne probleme u čeljusnom zglobu, mišićima u žvačnom sustavu i sl. Na osnovu prikupljenih podataka, naši će stomatolozi izraditi detaljnu analizu vašeg zdravstvenog i funkcijskog stanja.

U drugom posjetu prezentirat ćemo i detaljno Vam objasniti Vašu trenutnu zdravstvenu i funkcijsku sliku, predložiti plan terapije, njegovu financijsku i vremensku zahtjevnost te optimalne dolaske. Ovo je trenutak u kojem pričamo o svemu, odgovaramo na svako Vaše postavljeno pitanje i pronalazimo rješenja za bilo kakav problem.

Sve o cijeni prvog pregleda možete vidjeti ovdje.

 

Posjeti stomatologu i njihova učestalost ovise o stanju u Vašim ustima. Individualan pristup svakom pacijentu baziran na temeljitoj dijagnostici vašeg sadašnjeg stanja i postavljanju cjelokupnog plana rješenja, omogućuje nam da terapiju podijelimo u jednostavne korake – po prioritetima zdravlja, funkcije i estetike.

Na osnovu toga, dolaske u ordinaciju prilagodit ćemo Vašim potrebama i mogućnostima, bez kompromisa kvalitete.

Nakon završetka terapije, posjet ordinaciji preporučujemo dva puta godišnje – radi kontrolnog pregleda i uklanjanja kamenca.

Nepravilnim ili neredovitim četkanjem, oko zuba nastaju naslage plaka koje obiluju bakterijama. Ovi mikroorganizmi zaslužni su za uništavanje zubne cakline i stvaranje zubnog karijesa. Zubni plak s vremenom otvrdne te, u suradnji s nakupinama minerala iz sline, formira zubni kamenac, koji je odgovoran za upalu gingive (gingivitis) i propadanje potpornih struktura zuba. Ukoliko se ne tretira, zubni kamenac može uzrokovati i gubitak zuba.

U borbi protiv nastajanja kamenca bilo bi potrebno zube četkati dvaput dnevno, čistiti međuzubne prostore interdentalnim četkicama te povremeno ispirati usnu šupljinu tekućinom za usta. Nažalost, oralnom higijenom koju obavljamo kod kuće nije moguće u potpunosti ukloniti zubni kamenac pa je preporuka svakih 6 mjeseci naslage očistiti kod stomatologa.

Čišćenje zubnog kamenca u Dentoriumu izvodimo u nekoliko koraka: mehaničkim skidanjem kamenca ultrazvukom, pjeskarenjem naslaga i pigmentacija, poliranjem površine zuba te zaštitom cakline premazivanjem. Skidanje kamenca vrši se uz površinsku anesteziju i ne predstavlja veliku neugodu za pacijenta.

U Dentoriumu preporučamo skidanje zubnog kamenca posjetom ordinaciji dva puta godišnje kako kamenac ne bi mogao u ozbiljnijoj mjeri naštetiti zubima i okolnim strukturama.

Prilika je to i da stomatolog pregleda stanje cijelih usta i ustanovi je li u tom razdoblju došlo do pojave novog karijesa.

Ne. Uklanjanjem zubnog kamenca štitimo caklinu od propadanja uzrokovanog bakterijama, a sam postupak skidanja kamenca ne oštećuje zubnu caklinu.

Zubnu caklinu mogu uništiti bakterije nastale na naslagama plaka i kamenca, koje proizvodnjom kiselina izjedaju njenu površinu.

Odmah – nema nikakvog razloga za čekanje s jelom ili pićem nakon čišćenja zubnog kamenca. Primijetit ćete odmah da su zubi glađi i da se hrana ne zadržava na njima kao kad su imali naslage kamenca. 

Na zubima očišćenim od kamenca puno se kvalitetnije održava i higijena. Nakon čišćenja dah je svježiji, a nestaje i neugodni jutarnji zadah.

Iako je čišćenje zubnim koncem postalo uobičajena dopuna redovitom četkanju zuba, za kućnu oralnu higijenu i učinkovitije održavanje međuzubnih prostora, sad je dostupno i još i bolje rješenje – interdentalne četkice. Interndentalne četkice svojim gustim čekinjama temeljito odstranjuju zaostalu hranu iz prostora koji su nedohvatni klasičnoj zubnoj četkici. Pritom, za razliku od zubnog konca, svojom mehaničkom primjenom ne oštećuju zubno meso te gingiva ostaje stabilna, bez upalnih procesa uzrokovanim udarcima.

Budući da su interdentalne četkice dostupne u nekoliko veličina, prilikom sljedećeg posjeta stomatologu zatražite od dentalne asistentice da Vam pomogne u odabiru četkice koja Vam najviše odgovara. Iznenadit ćete se koliko kućna higijena može biti učinkovitija

Endodoncija ili liječenje zuba grana je stomatologije koja se bavi liječenjem upala korijenskih kanala zuba. Riječ je o postupku poznatom i kao “vađenje živca”, u kojem se, zbog infekcije živca zuba unutar korijenskih kanala, pristupa devitalizaciji zuba, uklanjanju zubnog živca, čišćenju i širenju korijenskog kanala te postavljanju lijeka. Nakon isteka vremena potrebnog za liječenje, kanal se puni trajnim ispunama kako bi se spriječilo buduće prodiranje bakterija u unutrašnjost korijena.

Ako zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme liječen, bakterije iz karijesa i njihovi produkti uništavaju tvrda zubna tkiva – caklinu i dentin. Nestanak cakline i dentina omogućuje im nesmetano prodiranje u prostor zubnog živca (pulpu), što rezultira upalom (pulpitisom) praćenom preosjetljivošću na tople i hladne podražaje, bolovima pa i oticanjem lica na području zahvaćenog zuba. Takvo se stanje, osim endodontskim zahvatom, može liječiti i antibioticima.

Procesom endodoncije nastojimo očuvati zub, kako bi on, iako devitaliziran, još dugo vremena mogao obavljati svoju funkciju. Zahvaljujući suvremenoj opremi i individualnom pristupu, liječenje zuba omogućuje pacijentima očuvanje zuba kako bi oni, iako devitalizirani, još dugo mogli obavljati svoju funkciju.

Nakon plombiranja jesti možete odmah. Kompozitni ispuni ili plombe napravljeni su od materijala koji se, u samom postupku plombiranja, polimerizacijom stvrdnjuje do visoke čvrstoće. Zahvaljujući tome, zub s novom ispunom trenutno je u stanju podnijeti žvačne sile i one ne mogu utjecati na kvalitetu same ispune.

Ono na što treba obratiti pažnju prilikom uzimanja hrane nakon ovakvog zahvata je utjecaj anestezije. Utjecaj anestezije će, naime, potrajati još neko vrijeme nakon završetka zahvata pa je potrebno pripaziti da se nehotice ne ugrizete za “umrtvljenu” usnicu ili obraz.

Kruna nije neophodna na svim liječenim zubima, no vrlo često na takvim zubima nedostaje veliki dio zubne strukture koju nadomještamo ispunom – plombom. Ukoliko nadomještamo veliko područje zuba samo plombom, povećana je mogućnost njegova pucanja. Keramička kruna zaštitit će prirodni zub i rasporediti prijenos sila prilikom žvakanja.

Osim toga, sam korijen zuba, koji je u ovom postupku devitaliziran, s vremenom postaje krhak i sklon pucanju. Kako bismo ga očuvali, u njega ugrađujemo staklo-keramički kolčić koji ga dodatno učvršćuje.

Keramičke krune su “navlake” – funkcijski i estetski nadomjesci koji se cementiraju na prethodno izbrušen prirodni zub. Krunice, dakle, štite, ojačavaju i estetski korigiraju zub na kojem su cementirane. Isto tako, krunice se pričvršćuju na postavljene implantate ili potpuno nadomještaju izgubljeni zub, gdje zajedno s krunicama na izbrušenim susjednim zubima čine cjelinu koju nazivamo most.

Keramičke ljuskice su restorativni estetski tretman korekcije osmijeha. Za razliku od krunica, za ljuskice nije potrebno brusiti prirodni zub ili se to brušenje svodi gotovo na minimum. Odlikuje ih visoka estetika i čvrstoća i najčešće se koriste za manje funkcijske korekcije, poput zatvaranja dijastema ili one estetske, poput diskoloracije zuba.

U Dentoriumu krunice najčešće izrađujemo od potpune keramike te od cirkon keramike.

Potpune keramičke krunice izrađene su od čiste keramike. Njihova značajka je u savršenoj estetici koja je omogućena njihovim svojstvima poput translucencije i transparentnosti, što znači da – poput prirodnog zuba – propuštaju, odnosno odbijaju svjetlost, čime u potpunosti daju dojam prirodnosti i mladolikosti.

Cirkon-keramičke krunice izrađene su od visokokvalitetne cirkonske osnove koja se izrađuje u laboratoriju, CAD/CAM strojno kompjuterskom tehnikom, te se presvlače keramikom. Vrlo su čvrste i odlikuje ih biokompatibilnost, te su kao takve idealne za gotovo sve uvjete.

Za veće mostove i zubne krune na lateralnim (stražnjim) zubima, odličan izbor su i metal-keramičke krunice odličan su izbor jer dobro podnose okluzalne sile prilikom žvakanja i cijenovno su prihvatljivije od visokoestetskih keramičkih i cirkon-keramičkih krunica.

Individualan pristup u rješavanjima problema nadomjestka zuba pokazao nam je da ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Za ovu odluku važno je uzeti u obzir stanje kosti, mekih tkiva u području u kojem nedostaje zub, površinu koju treba “ozubiti”, kao i stanje okolnih zuba.

Implantat je idealno rješenje kad postoji dostatna količina kosti. Njegovom ugradnjom, nakon osteointegracije (sraštavanja implantata s kosti) i nadomjestka krunice, implantat se ponaša poput prirodnog zuba, a krunica, koja kopira prirodan zub, izrađuje se po uzoru na susjedne zube. Osim što estetnski odlično izgledaju, higijena i održavanje implantata također su jednostavni.

Most je opcija koju ćemo preporučiti kada je kost na mjestu zuba koji nadomještamo nedostatna da bi podržala implantat. Za most smo prisiljeni brusiti susjedne zube, te na oba susjedna zuba, kao i za područje u kojem zub nedostaje, moramo napraviti keramičke krune. I most će svojim funkcijskim i estetskim osobinama biti kvalitetan nadomjestak zubu koji nedostaje, no ako su uvjeti idealni, radije ćemo preporučiti implantat. Cijenom su ove opcije gotovo identične.

Ukoliko ste primijetili da se ujutro budite s bolnom i napetom čeljusti, partner vam je rekao da tijekom noći škripite zubima ili su vam zubi postali preosjetljivi na tople ili hladne podražaje, velika je mogućnost da patite od bruksizma. Bruksizam je psihogeno uvjetovano ponašanje, koje se manifestira čvrstim stiskanjem zuba ili čak struganjem, a posljedica je nagomilanog stresa ili anksioznosti. Bruksizam se događa u nesvjesnim trenucima – najčešće tijekom sna ili u budnom stanju kada su nam misli koncentrirane na nešto drugo.

Posljedica je prekomjerno trošenje zuba, promjene i bolovi u čeljusnom zglobu i žvačnom sustavu, konstantna napetost mišića, a vrlo često moguće su glavobolje te bol u vratu ili uhu. Dugoročno, ovakvo stanje narušava funkcijski sklad, trajno urušava zdravlje zuba i unosi nemir i poremećaj koncentracije, a ukoliko se ne tretira na vrijeme – terapija postaje dugotrajnija, zahtjevnija i skuplja. Bruksizam se liječi relaksacijskim udlagama koje se izrađuju individualno, prema zagrizu pacijenta, a nose se noću, sprječavajući stiskanje i struganje zubima i omogućavajući bolji san. Udlage, naime, postavljaju čeljusni zglob u idealnu poziciju koja je ugodna i koja omogućava odmor mišićima žvačnog sustava.

Posjeti stomatologu uključuju više od pregleda zuba. Iako pacijenti koji nose proteze više ne moraju brinuti o zdravstvenom propadanju zuba, mogu imati problema sa žuljanjem ili padanjem proteze ili ranama u ustima i aftama. Svakako preporučamo posjetiti stomatologa barem jednom godišnje, a i češće, ukoliko se pojavi bol ili nelagoda u ustima.

Pregled vezan za proteze također je prilika i da liječnik promotri postoje li bilo kakve promjene na sluznici koje mogu naznačiti prisutnost bolesti – ili je možda potrebno zamijeniti dotrajale proteze novima koje bolje prijanjaju i time osiguravaju bolju funkciju.

Jedinstveni prvi stomatološki
D PREGLED

Transformacija osmijeha i života uz Dentorium

Iskusite stomatologiju kao nikad prije uz Dentoriumov jedinstveni pristup i prvi stomatološki pregled.

Prvi pregled u Dentoriumu nije samo formalnost, već najvažniji korak našeg druženja, nakon kojeg ćete biti u potpunosti informirani o svom stanju. Prvi posjet sastoji se od dva dolaska u trajanju po sat vremena.

1. Dolazak:
FOTO & VIDEO PROTOKOL

2. Dolazak:
DETALJNA ANALIZA I OPCIJE TERAPIJA

Imate dodatnih pitanja i nedoumica prije dolaska na Prvi pregled? 

Zakažite besplatne 30-minutne konzultacije s Dr. Danielom ili Dr. Tijanom.

Jedinstveni prvi stomatološki
D PREGLED

Transformacija osmijeha i života uz Dentorium

Iskusite stomatologiju kao nikad prije uz Dentoriumov jedinstveni pristup i prvi stomatološki pregled.

Prvi pregled u Dentoriumu nije samo formalnost, već najvažniji korak našeg druženja, nakon kojeg ćete biti u potpunosti informirani o svom stanju. Prvi posjet sastoji se od dva dolaska u trajanju po sat vremena.

1. Dolazak:
FOTO & VIDEO PROTOKOL

2. Dolazak:
DETALJNA ANALIZA I OPCIJE TERAPIJA

Imate dodatnih pitanja i nedoumica prije dolaska na Prvi pregled? 

Zakažite besplatne 30-minutne konzultacije s Dr. Danielom ili Dr. Tijanom.

Jedinstveni prvi stomatološki
D PREGLED

Transformacija osmijeha i života uz Dentorium

Iskusite stomatologiju kao nikad prije uz Dentoriumov jedinstveni pristup i prvi stomatološki pregled.

Prvi pregled u Dentoriumu nije samo formalnost, već najvažniji korak našeg druženja, nakon kojeg ćete biti u potpunosti informirani o svom stanju. Prvi posjet sastoji se od dva dolaska u trajanju po sat vremena.

1. Dolazak:
FOTO & VIDEO PROTOKOL

2. Dolazak:
DETALJNA ANALIZA I OPCIJE TERAPIJA

Imate dodatnih pitanja i nedoumica prije dolaska na Prvi pregled? 

Zakažite besplatne 30-minutne konzultacije s Dr. Danielom ili Dr. Tijanom.

Iskustva naših pacijenata

Iskustva naših pacijenata