Oralna kirurgija

Provodimo zahtjevne
kirurške tretmane
Bogato višegodišnje
iskustvo u implantologiji
Potpuno funkcijsko–estetska
rehabilitacija

Dentorium je jedna od rijetkih stomatoloških ordinacija u Hrvatskoj koja provodi zahtjevne kirurške tretmane i potpunu funkcijsko–estetsku rehabilitaciju po najvišim svjetskim standardima. Ugrađivanje implantata, vađenje zuba i umnjaka, obrada zubnog mesa i sanacija defekata mekih tkiva samo su neki od postupaka kojima se bavi oralna kirurgija.

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća sve zahvate koji se tiču uklanjanja ili nadomještanja tkiva ili zuba u usnoj šupljini. Oralna kirurgija podrazumijeva širok spektar stomatoloških postupaka poput nadoknade zubne kosti, korektivne kirurške zahvate čeljusti, operaciju korijena zuba ili tkiva desni, ugradnju implantata, kompleksna vađenja zuba, uklanjanje umnjaka i druge zahvate.

Oralna ili dentalna kirurgija za cilj ima rješavanje vaših stomatoloških problema koji na bilo koji način negativno utječu na vaše zdravlje i kvalitetu života kako bi zubi, desni i zglobovi čeljusti ujednačeno i ispravno funkcionirali. 

U kombinaciji s ostalim granama stomatologije, oralna kirurgija omogućuje nam očuvati zube i usta zdravim i funkcionalnim

U stomatološkoj ordinaciji Dentorium provodimo full-mouth rehabilitaciju, tretman koji obuhvaća tretiranje svih zuba, restauraciju struktura u ustima, obradu gingive i druge kirurške postupke te se, zbog svoje kompleksnosti i specifičnosti, smatra svojevrsnim umjetničkim i arhitektonskim djelom. Svi dentalni zahvati u Dentoriumu izvode se u potpuno kontroliranim uvjetima i okruženju, pod anestezijom i služeći se najsuvremenijom tehnologijom što za naše pacijente predstavlja sigurne, manje invazivne i bezbolne tretmane.

Rezultat Dentorium pristupa su vaš prekrasan osmijeh uravnotežen sa strukturom lica u cjelini i dugoročno rješenje problema.

Najčešći kirurški zahvati u Dentorium boutique studiu

Vađenje zuba kirurškim putem

Vađenje zuba ili ekstrakcija zuba jedan je od najčešćih zahvata oralne kirurgije. Često bez obzira na prevenciju gubitka zuba kojoj posebno težimo u Dentoriumu, javljaju se brojni razlozi za vađenjem zuba. Kirurškoj ekstrakciji zuba pristupamo kod komplikacija s umnjacima, u slučajevima kada su zubi previše oštećeni, zarobljeni u kosti ili i dalje u lošem stanju i nakon raznih metoda pokušaja liječenja.

U Dentoriumu svi navedeni kirurški zahvati izvode se u lokalnoj anesteziji pod budnim okom stručnog tima i zato su ovi procesi za naše pacijente bezbolni, sigurni i brzi!

Vađenje umnjaka ili alveotomija

Kada govorimo o umnjacima, mnogi preporučuju njihovo vađenje prvenstveno kao preventivna mjera od potencijalnih komplikacija. Vrlo često zbog nedostatka prostora u čeljusti umnjaci mogu samo djelomično niknuti ili uopće ne niknuti ili pak svojim nepravilnim rastom uzrokovati neugodnu bol i upale okolnih tkiva kod pacijenata. Vađenje umnjaka tada je neophodno stoga pristupamo kompleksnom kirurškom zahvatu kojeg nazivamo i alveotomija.

Apikotomija ili uklanjanje vrha korijena zuba

Apikotomija ili uklanjanje vrha korijena zuba mali je i čest kirurški zahvat kao rješenje za kronične upale (granulome i ciste) u području vrha korijena samog zuba. Prije samog zahvata apikotomije potrebno je pristupiti endodontskom liječenju, a kada ono ne daje rezultate primjenjujemo kirurški zahvat uklanjanja vrha korijena kako bi se onemogućilo daljnje stvaranje novih upala i kako bi spriječili vađenje zuba.

Oralna kirurgija - vađenje zuba kirurškim putem
Oralna kirurgija - zubni implantati

Zubni implantati

Zubni implantati su titanski visoko-estetski nadomjestci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, čime zamjenjuju prirodne korijene i služe kao nosači za krunice, mostove ili proteze.

Nedostatak već samo jednog zuba utječe na poremećaj funkcije žvačnog sustava te uzrokuje resorpciju kosti i povlačenje zubnog mesa. Zubni implantati idealno su rješenje u tom slučaju jer, osim što izgledaju, funkcioniraju i ponašaju se kao vaši prirodni zubi, zaustavljaju spomenute procese i nadoknađuju izgubljeni zub bez brušenja susjednih zuba (za razliku od mostova ili proteza).

Zubni implantat najučinkovitija metoda zamjene zuba

Zubni implantati napravljeni su od titana koji se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, svojstva važnog kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo.

Postupak ugradnje je bezbolan i provodi se pod lokalnom anestezijom. Sraštavanje implantanta i okolnog koštanog tkiva proces je koji traje nekoliko mjeseci, stvarajući stabilnu podršku za novi zub.

Nakon sraštavanja, oblikujemo zubno meso i završavamo rad.

Sinus lift i augmentacija kosti

Prije procesa ugradnje implantata potrebno je izvršiti provjeru stanja kosti i položaj sinusa na mjestu gdje treba nadoknaditi zub koji nedostaje. Ovo je jedan od najvažnijih koraka nakon kojeg pristupamo zahvatima sinus liftu ili augmentaciji kosti ili drugim riječima, vraćamo izgubljeni koštani volumen kako bismo uspješno ugradili zubni implantat.

Sinus lift

Sinus lift ili podizanje sinusa je rutinski, brz i bezbolan zahvat kojeg izvodimo kod onih pacijenata čije dno sinusa ometa prostor koji je potreban za ugradnju implantata. Podizanjem sinusa stvaramo dodatan prostor nadopunjujući ga umjetnom kosti kako bi došlo do potpunog okoštavanja. Terapija je često dugotrajna, no potpuno opravdana zahvaljujući krajnjem funkcionalno-estetskom rezultatu.

Augmentacija kosti

Augmentacija kosti je zapravo kirurški zahvat nadoknade kosti koja nam je potrebna kako bi osigurali čvrst temelj za uspješnu ugradnju zubnog implantata. Vraćamo volumen i gustoću kod onih pacijenata kod kojih je došlo do gubitka koštanog tkiva u slučaju dugotrajnijeg nedostatka zuba ili prilikom cijeljenja rane kod postupka vađenja zuba.

Procesi zacjeljivanja su individualni od pacijenta do pacijenta ali mogu trajati od 4-9 mjeseci gdje smo u Dentoriumu u svakom trenutku uz vas.

sinus lift i augmentacija kosti
paradontalna kirurgija

Paradontalna kirurgija

Zdrav parodont (potporne strukture zuba) i gingiva (zubno meso) važni su faktori u očuvanju vaših zuba, zubnih implantata i keramičkih krunica. Osim toga, lijepa i zdrava gingiva jednako je važna za osmijeh kao i bilo koji od nabrojenih estetskih ili protetskih tretmana.

Razlozi parodontološkog tretmana mogu biti zdravstvene ili estetske naravi, a kirurški tretmani koje obavljamo u Dentoriumu su perio-plastika i gingivoplastika.

Perio-plastika

Perio-plastika ili plastična parodontalna kirurgija kirurška je disciplina specijalizirana za sanaciju defekata mekih te tvrdih koštanih tkiva, popravljanje gingivinalnih linija i smanjenje količine zubnog mesa (što zube čini dužima), te, općenito, poboljšanje roze-estetike (pink esthetic) za još ljepši osmijeh.

Parodontalna plastična kirurgija obično se izvodi kao temelj za restorativne i kozmetičke zahvate kao što su zubne krunice, zubne ljuskice i mostovi, ali i u prevenciji i liječenju parodontoze, koja za posljedicu ima povučene desni i inficirane parodontne džepove oko zuba.

Bez adekvatnog liječenja, parodontoza može dovesti do infekcija, slabljenja i destrukcije vezivnog tkiva, klimanja i ispadanja zuba, a ovakvim tretmanima imamo mogućnost nadograditi i oblikovati zubno meso.

perio plastika
gingivoplastika

Gingivoplastika

Gingivoplastika je mikrokirurški postupak obrade gingive, tj. tkiva desni koje okružuje zub, u sklopu kojeg dodajemo ili reduciramo meko tkivo za optimalan estetski rezultat i prirodan izgled. Ovim se postupkom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovana biološkim faktorom, no zahvat može biti i samo kozmetički.

Sklad roze i bijele estetike

Većina naših pacijenata prolazi neki oblik korekcije gingive – zubnog mesa jer ukupni estetski dojam osmijeha čine sklad roze estetike (meka tkiva oko zuba) i bijele estetike (zubi, keramičke krunice i ljuskice).

Važno je napomenuti da ovaj postupak ne uključuje odstranjivanje kosti.

Gingivoplastika zahtjeva izuzetnu preciznost i pedantnost, a postupak se provodi pod lokalnom anestezijom.

Nakon kirurškog zahvata, pacijent na zubnom mesu desetak dana nosi periodontalni zavoj, a iznimno je važno usnu šupljinu održavati čistom i prvih dana izbjegavati četkanje te unos začinjene i hrskave hrane.

Cijena oralnih kirurških zahvata ovisi o trenutnom zdravstvenom stanju usne šupljine pacijenta i tretmanima koje će obuhvaćati dogovoreni plan terapije transformacije vašeg osmijeha.