Dentorium edukacijski kutak: pitali ste o endodonciji

Dentorium edukacijski kutak: pitali ste o endodonciji

Što je endodontski tretman?

Endo tretman je liječenje korijenskih kanala, što uključuje; vađenje živca, čišćenje i širenje korijenskih kanala, i kasnije punjenje istih.

Kada je potreban?

Liječenje korijena zuba je potrebno kod upale živca (akutna upala), ili kod već mrtvog živca (kronična upala) te je potrebno očistiti, dezinficirati i ispuniti prostor kanala. Također je potreban ako je karijes došao do samog živca, i zahvatio živac.

korijen zuba
Slika prikazuje periapikalni proces oko vrha korijena zuba. 6 mjeseci nakon endodontskog tretmana, desna slika prikazuje da procesa više nema, i samim time uspješno izliječenje i spašavanje zuba.

Bitno za pacijenta!

Dijagnostika se postavlja na osnovu simptoma (bol, otečenost i sl.), kliničkog pregleda i RVG-a (rendgenska slika pojedinog zuba).

Uvijek imajte slobodu informiranja i postavljanja pitanja, te zamolite svog stomatologa da vam na kraju posjete pokaže i objasni što je rađeno, i što možete očekivati.

Proces endodoncije ide u više faza

1. dolazak

– čišćenje, širenje i dezinfekcija kanala, stavljanje lijeka – lijek djeluje na dio oko kanala, gdje uglavnom nastaje periapikalni proces (vidljiv na slici kao zatmanjenje oko vrška korijena zuba, upala korijena zuba)

2. dolazak

– nakon 4 – 6 tjedana, vađenje lijeka i punjenje korijenskih kanala – slikom i apeks lokatorom (aparat kojim se određuje duljina kanala) kontrolira se punjenje, koje mora biti do vrha svih kanala

3. dolazak

– nadogradnja i plombiranje ili ovisno o slučaju, priprema za krunicu

Kontrola slikom radi se odmah po punjenju, zatim nakon mjesec dana, pa šest mjeseci, dok se stanje ne stabilizira.

Prati se ponašanje prostora oko kanala, tj. da nema novog nastanka procesa, ili ako je postojao, vidljivo se smanjuje.

U slučaju postojanja procesa (što je nakupina granulacijskog tkiva i bakterija koje se širi) a ne tretira se, posljedica je gubitak zuba, susjednih zuba i potencijalno opasnost po zdravlje cijelog organizma.

Uspješnost ovisi o kvaliteti obrade i punjenja.

U Dentoriumu svi endodontski tretmani rade se s mikroskopom. Bilo da govorimo o endodonciji, kirurgiji, parodontologiji, protetici, konzervativnoj stomatologiji – rad s mikroskopom omogućuje nenadmašan uvid u radno polje, te sam rad čini iznimno preciznim, učinkovitijim, sa visokim postotkom uspješnosti.

ZADNJI ČLANCI

KATEGORIJE