Estetske rekonstrukcije ili plombiranja

Kategorija: edukacija
Estetska rekonstrukcija

Slika prikazuje zamjenu amalgamskih plombi, ispod kojih se razvio karijes. Koferdam tehnikom izolirano je radno polje, očišćen karijes, i rekontruirana struktura zuba. U ovom slučaju, za pacijenta jedan posjet.

Što su estetske rekonstrukcije ili plombiranja?

Estetska rekonstrukcija ili plombiranje znači u potpunosti kopirati morfologiju i boju zuba. Zbog funkcijskih razloga nije dovoljno samo zapuniti rupu (kavitet) kompozitnim materijalom.

Kako nastaje karijes?

Karijes nastaje zbog bakterija u naslagama koje tope caklinu zuba. Redovito čišćenje zubnog kamenca idealna je preventiva za uklanjanje zubnih naslaga i daljnji razvoj karijesa.

Ukoliko ostane nesaniran, prolazi u dentin, (osjetljivost na toplo, hladno, slatko), zatim u živac (najčešće praćeno upalnom, pulsirajućom boli), nakon čega ako ne dođe do liječenja zuba, slijedi njegov neminovni gubitak.

Kada djelovati?

Što ranije. Razmislite sami. Potrebno je u potpunosti očistiti karijes iz cakline zuba. Dakle, što je veći karijes, veća je destrukcija.

Iako je moguće kompozitnim materijalom rekonstruirati zub, ako je omjer umjetnog materijala veći od 70%, preporuka je staviti zub pod krunicu.

Redovite kontrole svakih 6 mjeseci upravo služe pravovremenoj detekciji i prevenciji širenja karijesa. “Just do it.”

Amalgamske plombe

Amalgam se u restauraciji zuba koristi godinama radi niske cijene, jednostavne aplikacije, trajnosti i bakteriostatičkih efekata.

No, suvremena stomatologija je znatno napredovala, u osviještenosti djelovanja teških metala na zdravlje čovjeka i toksično zagađenje okoliša.

Osim estetske manjkavosti, amalgamske ili crne plombe imaju dokazano štetno djelovanje.

Sadrže spoj žive sa drugim materijalima poput bakra, kositra, cinka koji živu kao teški metal, čine neaktivnom. Međutim, ispitivanja pokazuju da osoba s amalgamskim plombama ima 4 do 6 puta veću koncentraciju žive u dahu od osobe bez njih.

Živa se nakuplja u plućima, bubrezima, jetri i želucu, koncentrira u hipofizi, nadbubrežnim žlijezdama i limfnim čvorovima. Njezin štetan utjecaj najviše se povezuje sa neurološkim, urinarnim i probavnim smetanjama.

Ako još uvijek imate amalgamske plombe, naš savjet je da ih postepeno zamijenite.

Što je bitno kod plombiranja?

Želimo zadržati što više prirodne zubne strukture, funckionalnost, estetiku i dugotrajnost zuba. Ako su dobro napravljene, uz adekvatnu higijenu, plombe mogu trajati dugo.

Redovito čišćenje zubnog kamenca je način za održavanje plombi, kada se napravi i njihovo poliranje, i detaljan pregled uz lupe ili mikroskop koji omogućuju detekciju i najmanjih karijesnih lezija, te njihovu trenutnu sanaciju.

Najveća mana neadekvatnih bijelih plombi je kontakt plombe i zuba gdje prolaze bakterije, i ponovno stvara karijes.

Protokol rada estetskih rekonstrukcija u Dentoriumu

Tehnika Koferdam ili Rubberdam (guma koja se fiksira na zube sa titanskim kvačicama) omogućuje čisto i suho radno polje, uz serijski rad na zubima.

Za pacijenta to znači kraće vrijeme popravka, manji broj anestezija i dolazaka. Lakše je, ugodnije za pacijenta i za stomatologa.

Koferdam savršeno izolira slinu iz usta, te vlagu koja dolazi iz pluća, jedan od bitnijih faktora koji utječu na kvalitetu rekonstrukcije zuba.

Ova tehinka je danas jedini način koji spriječava da prašina amalgama tijekom brušenja ulazi u organizam.

Plombiranje

Nakon što smo dobili pregledno i čisto radno polje, odstrani se stara plomba, očisti sav karijes koji je nastao ispod i oko zuba. Kontrolira se karijes detektorom, sredstvom koje promjenom boje ukazuje na postojanje karijesa.

Uz dobro odstranjen karijes, suho radno polje je najbitniji faktor za kvalitetu i dugovječnost plombe.

Ako često mijenjate plombe znači da jedan od ta dva faktora nisu zadovoljena.

Kod estetskih rekontrukcija zuba cilj je u potpunosti kopirati prirodu zuba bojom i oblikom, gdje se kvržice fisura oblikuju kistićima za oblikovanje. Ovakvim načinom rekonstrukcija u potpunosti je zadovoljen funkcijski uvjet kontakta sa gornjim ili donjim zubima.

Izborom materijala pratimo trend suvremene stomatologije.

Koristimo kompozitni materijal povećane čvrstoće, postojanosti boje, ojačani mikrogranulama keramike koji daju moć poliranja do visokog sjaja, veću estetiku, a inače se koriste za reparaciju keramike.

Krajnji rezultat je zub koji je morfološki i funkcijski što sličniji prirodnom zubu (estetska stomatologija).

Vizualna komunikacija fotografijom prati sve faze rada. Uz kontrolu samog rada, olakšava i pojednostavljuje komunikaciju sa pacijentom.

Kontaktirajte nas za više informacija.
Hvala vam.
With love,
Dentorium team

Podijelite ovo sa svojim prijateljima:

inspirirani ljepotom prirode