Dentalna kirurgija - Dentorium, Rijeka

DENTALNA KIRURGIJA

Dentalna kirurgija je grana stomatologije koja obuhvaća sve zahvate koji se tiču uklanjanja ili nadomještanja tkiva ili zuba u usnoj šupljini. Ugrađivanje implantata, obrada zubnog mesa i sanacija defekata mekih tkiva neki su od postupaka kojima se bavi dentalna kirurgija.

Dentalni implantanti

Dentalni implantati

Zubni implantati su titanski visoko-estetski nadomjestci koji se ugrađuju u čeljusnu kost, čime zamjenjuju prirodne korjene i služe kao nosači za krunice, mostove ili proteze.

Nedostatak već samo jednog zuba utječe na poremećaj funkcije žvačnog sustava te uzrokuje resorpciju kosti i povlačenje zubnog mesa. Zubni implantati idealno su rješenje u tom slučaju jer, osim što izgledaju, funkcioniraju i ponašaju se kao vaši prirodni zubi, zaustavljaju spomenute procese i nadoknađuju izgubljeni zub bez brušenja susjednih zuba (za razliku od mostova ili proteza).

Zubni implantati napravljeni su od titana koji se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, svojstva važnog kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo.

Postupak ugradnje je bezbolan i provodi se pod lokalnom anestezijom. Sraštavanje implantanta i okolnog koštanog tkiva proces je koji traje nekoliko mjeseci, stvarajući stabilnu podršku za novi zub.

Nakon sraštavanja, oblikujemo zubno meso i završavamo rad.

Paradontalna kirurgija

Zdrav parodont (potporne strukture zuba) i gingiva (zubno meso) važni su faktori u očuvanju vaših zuba, zubnih implantata i keramičkih krunica. Osim toga, lijepa i zdrava gingiva jednako je važna za osmijeh kao i bilo koji od nabrojenih estetskih ili protetskih tretmana.

Razlozi parodontološkog tretmana mogu biti zdravstvene ili estetske naravi, a kirurški tretmani koje obavljamo u Dentoriumu su perio-plastika i gingivoplastika.

Perio-plastika

Perio-plastika ili plastična parodontalna kirurgija kirurška je disciplina specijalizirana za sanaciju defekata mekih te tvrdih koštanih tkiva, popravljanje gingivinalnih linija i smanjenje količine zubnog mesa (što zube čini dužima), te, općenito, poboljšanje roze-estetike (pink esthetic) za još ljepši osmijeh.

Parodontalna plastična kirurgija obično se izvodi kao temelj za restorativne i kozmetičke zahvate kao što su zubne krunice, zubne ljuskice i mostovi, ali i u prevenciji i liječenju parodontoze, koja za posljedicu ima povučene desni i inficirane parodontne džepove oko zuba.

Bez adekvatnog liječenja, parodontoza može dovesti do infekcija, slabljenja i destrukcije vezivnog tkiva, klimanja i ispadanja zuba, a ovakvim tretmanima imamo mogućnost nadograditi i oblikovati zubno meso.

Paradont

Gingivoplastika

Gingivoplastika je mikrokirurški postupak obrade gingive, tj. tkiva desni koje okružuje zub, u sklopu kojeg dodajemo ili reduciramo meko tkivo za optimalan estetski rezultat i prirodan izgled. Ovim se postupkom ispravljaju malformacije i asimetrija uzrokovana biološkim faktorom, no zahvat može biti i samo kozmetički.

Većina naših pacijenata prolazi neki oblik korekcije gingive - zubnog mesa jer ukupni estetski dojam osmijeha čine sklad roze estetike (meka tkiva oko zuba) i bijele estetike (zubi, keramičke krunice i ljuskice).

Važno je napomenuti da ovaj postupak ne uključuje odstranjivanje kosti.

Gingivoplastika zahtjeva izuzetnu preciznost i pedantnost, a postupak se provodi pod lokalnom anestezijom.
Nakon kirurškog zahvata, pacijent na zubnom mesu desetak dana nosi periodontalni zavoj, a iznimno je važno usnu šupljinu održavati čistom i prvih dana izbjegavati četkanje te unos začinjene i hrskave hrane.

Naručite se na Dentoriumov jedinstveni prvi pregled

TOP