Vrste i tipovi keramičkih kruna

keramičke krune - vrste i tipovi

Odabir materijala za izradu keramičkih kruna ovisi o samom slučaju. Određuje ga polazišna točka (trenutno stanje) i krajnji rezultat kod slučaja.

Kao najčešće rješenje za nadoknadu izgubljene zubne supstance koriste se:

  • potpuno keramička
  • cirkon-oksid keramička
  • metal-keramička krunica

Keramika u izradi ovakvih kruna u potpunosti zadovoljava niz kriterija poput estetike, biokomatibilnosti, artikulacije, stabilnosti, dugotrajnosti, te abrazivnosti.

Tzv. abrazivna keramika je keramika kojoj je stupanj abrazivnosti veći od prvobitnih keramika čime je postignuta iznimna kompatibilnost sa zubnom caklinom, te zadovoljena mastikacija jer je stupanj trošenja sličan kao kod prirodnih zuba.

Potpuno keramičke krunice

Najčešće se koriste u slučajevima koji zahtijevaju visoki stupanj estetike i to prvenstveno kod prednjih (frontalnih) zubi.

Njih karakterizira propuštanje svjetlosti, te time idealno imitiraju prirodne strukture zuba.

Za razliku od cirkon-oksidnih i metal keramičkih krunica za zube čvrstoća potpuno kermičkih krunica nije naglašena te se iz tog razloga uglavnom ne koriste u predjelu lateralnih (stražnjih) zuba.

keramičke krune - vrste i tipovi

Cirkon-oksid keramičke krunice

Koriste se kod zahtijeva visoke estetike. Zamijenjuju potpuno keramičke krunice kada je prirodni zub tamnije boje, jer one ne propuštaju svjetlost.

Mogu se koristiti i u izradi manjih protetskih mostova. Cirkon-oksid nije prikladan materijal za izradu većih mostova radi nedovoljne elestičnosti (mogućnost pucanja keramike).

keramičke krune - vrste i tipovi

Metal-keramičke krunice

Odličan su izbor za veće mostove i zubne krune na lateralnim (stražnjim) zubima iz razloga što dobro podnose okluzalne sile prilikom funkcije žvakanja.

keramičke krune - vrste i tipovi

Cijena je od 3.000,00 kn. Pogledajte cjelokupan cjenik naših usluga.

inspirirani ljepotom prirode